"AVAZ" SAZNAJE

Elvir Sejfić dobio godinu i 10 mjeseci zatvora: Nakon zlostavljanja ubio Podbičanina, ranio Planju

Sud usvojio stav odbrane i prekvalifikovao djelo

Ubistvo počinjeno na mah. Avaz

21.2.2024

Elviru Sejfiću danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu izrečena presuda kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i deset mjeseci zatvora, potvrdio je za portal "Avaza" njegov branilac sarajevski advokat Muhidin Kapo.

On je pojasnio da je Vijeće kojim je predjedavao sudija Jasenko Ružić prihvatilo stav odbrane da se u radnjama optuženog ne stiču elementi ubistva i pokušaja ubistva, već ubistva i pokušaja ubistva počinjenog na mah. Zbog toga je Sejfiću izrečena jedinstvena kazna od godinu i deset mjeseci zatvora.

- Vijeće je utvrdilo da je Sejfić ne svojom, već krivicom oštećenih, doveden u stanje teške razdraženosti odnosno bitno smanjene uračunjivosti, bio je napadnut i slomljena mu je vilica - pojasnio je advokat Kapo.

On je za "Avaz" potvrdio da je Sejfić nakon presude pušten na slobodu.

Advokat Muhidin Kapo. Avaz

Elvira Sejfića, inače dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" ubijeni Mirza Podbičanin i oštećeni Suljo Planja poznatiji kao Suljo Domac su 10. oktobra 2022. godine, brutalno napali ispred trgovine u Sarajevu, te mu prijetili da će mu silovati kćerku i zapaliti kuću.

Nakon maltretiranja i užasnih prijetnji otišao je u svoj stan na Džidžikovcu, uzeo nož i benzin i krenuo u potragu za Podbičaninom i Suljom Domcem. Sejfić je Podbičanina pronašao kod Tržnice gdje ga je izbo nožem, a onda je krenuo za Suljom Domcem, kojeg je našao kod Velikog parka. Ranio ga je, a kada ga je krenuo polijevati benzinom, spriječila ga je policija. Podbičanin je usred zadobijenih rana preminuo, dok je Suljo Domac preživio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.