ZASVIRAO GITARU

Oduševio prisutne: Američki državni sekretar Antoni Blinken spojio muziku i diplomatiju

Blinken predstavio Globalnu inicijativu muzičke diplomatije uz zvuke svoje gitare

Američki državni sekretar Anthony Blinken. Twitter

N. Č.

28.9.2023

Američki državni sekretar Antoni Blinken (Anthony Blinken) iznenadio je javnost kada je uzeo gitaru u ruke i zapjevao te snimak podijelio na društvenim mrežama. Ovaj neobični potez uslijedio je kao dio predstavljanja nove Globalne inicijative muzičke diplomaiije u State Departmentu.

Blinken, inače ljevak, podijelio je video na svojim društvenim mrežama, pri čemu je demonstrirao svoje muzičke talente svirajući blues na električnoj gitari. Uz snimku, Blinken je poručio:

- Večerašnju priliku da spojim muziku i diplomatiju nisam mogao propustiti. Bilo nam je zadovoljstvo u State Departmentu pokrenuti novu Globalnu inicijativu muzičke diplomacije - izjavio je Blinken

Ovaj neočekivani trenutak pokazuje Blinkenovu želju za promocijom kulture i umjetnosti kao sredstva za unapređenje diplomatije i međunarodnih odnosa. Globalna inicijativa muzičke diplomatije namjerava povezati ljude širom svijeta kroz muziku i umjetnost, kako bi se izgradili mostovi razumijevanja i saradnje.

Blinken je pokazao svoju strast prema muzici, istovremeno ističući važnost kulturne razmjene u međunarodnim odnosima. Njegovo izvođenje bluesa, uz poruku o Globalnoj inicijativi muzičke diplomacije, privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama i izazvala pozitivne reakcije širom svijeta.

Očigledno je da Blinkenov potez nije samo diplomatija u akciji, već i pokazatelj njegove posvećenosti povezivanju ljudi i kultura kroz umjetnost i muziku. Globalna inicijativa muzičke diplomatije obećava svijetlu budućnost za diplomatiju kroz umjetničke izraze i razmjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.