VAŽNA ULOGA BH. DIJASPORE

U Kanadi svečano obilježen Dan državnosti BiH

Po prvi put poslije više godina čestitka je stigla i iz Ambasade BiH u Otavi koju je poslala savjetnica Daniela Čolić

Dan državnosti BiH obilježen u Kanadi. Fena

FENA

29.11.2023

Gradonačelnici Ontaria, Kalgaria, Hamiltona, Frederiktona, Edmontona, Halifaksa, Toronta, Stoni Kriga, Londona, Otave, Viktorie su poslali čestitke povodom jednog od najvažnijih državnih bosanskohercegovačkih praznika - Dana državnosti BiH.

Kako je saopćeno iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), gradonačelnici su istaknuli važnost ZAVNOBIH-a, koji je obnovio državnost BiH u svojim historijskim granicama i ponovo afirmirao njen multietnički i multikulturni karakter.

-Također, isticali su važnu ulogu bh. dijaspore u njihovim gradovima i Kanadi uopšte, te značaj Kanade u očuvanju mira i bezbjednosti, kao i ekonomskog, političkog i kulturnog razvoja BiH - navode iz IGK-a.

Po prvi put poslije više godina čestitka je stigla i iz Ambasade BiH u Otavi koju je poslala savjetnica Daniela Čolić.

Također, gradovi Hamilton i Kalgari su u znak poštovanja prema državi BiH ispred gradskih skupština podigli bh. zastavu.

-To što kanadski gradonačelnici čestitaju jedan od najvažnijih državnih praznika je jasna poruka da poštuju državu BiH, njen suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i državno pravni kontinuitet. Jasna poruka negatorima države BiH - poručuju iz IGK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.