GLOBUS

Ko je zapravo John Kelly, novi šef kabineta Donalda Trumpa?

31.7.2017

Novi šef kabineta Bijele kuće John Kelly, koji je danas položio zakletvu, penzionisani je general Marinskog korupsa SAD, koji je 45 godina proveo u uniformi, poslije čega je postao ministar unutrašnjih poslova u administraciji predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Kellya (67) prati reputacija čovjeka koji govori “direktno”, a za novi posao biće mu potrebna sva “čvrstina i talenat za organizaciju” koju posjeduje kako bi pokušao da “dovede u red” Bijelu kuću koja često izgleda kao da je u rasulu, piše AFP.

Vojnu karijeru završio je kao glavnokomandujući Južne komande američke vojske, zbog čega se bavio pitanjima granične sigurnosti, priliva migranata i operacija za borbu protiv droge na Karibima i u centralnoj i južnoj Americi.

To iskustvo dobro ga je pripremilo za kasniji ministarski posao.

Navedene funkcije učinile su Kellya odgovarajućom osobom za ispunjavanje Trumpovih predizbornih obećanja o izgradnji zida na meksičkoj granici, deportovanju imigranata bez dokumenata i detaljnu provjeru viza potencijalnim ekstremistima. Pored borbe sa nasilnim narko bandama koje djeluju širom regiona i duboko u SAD, Kelly je bio nadležan i za zatvor Gvatanamo na Kubi, u kojem su bili smješteni osumnjičeni za terorizam.

U nizu poruka na Tviteru u kojem je objavio da je imenovao Kelija da zamijeni Reince Priebus na mjestu šefa kabineta, Trump ga je opisao kao “velikog Amerikanca i velikog lidera”.

Kelly, jedan od brojnih bivših generala koje je Trump izabrao za visoku poziciju u svojoj administraciji, rođen je 11. maja 1950. u Bostonu, a marincima se pridružio kada je imao 20 godina. U pješadijskoj četi je proveo dvije godine, a potom otišao na univerzitet. Nakon što je diplomirao, ponovo se pridružio Marinskom korupsu kao potporučnik i postepeno napredovao kroz niz pozicija. Blizak je i za ministrom odbrane Jimom Mattisom, također penzionisanim generalom marinaca.

Kelly je bio saradnik Matisa tokom napada 2003. godine na Bagdad, kada je slomljena vojska bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. Oženio se 1976. godine Karen Hernest s kojom je dobio troje djece, ali je njegov sin Robert Michael Kelly, također marinac, stradao tokom akcije u Afganistanu 2010. godine, što je imalo “poseban uticaj” na Kellya.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.