GLOBUS

Španska policija zaplijenila 1,3 miliona letaka koji pozivaju da se glasa za nezavisnost Katalonije

Avaz.ba

17.9.2017

Španska policija danas je na području Barcelone zaplijenila 1,3 miliona letaka za referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je zabranjen odlukom ustavnog suda, objavilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dokumenti su zaplijenjeni u preduzeću za distribuciju reklamnih materijala u području Barcelone. 

Među njima je bilo oko 700.000 brošura kojima se pozivaju birači da glasaju za nezavisnost, te 370.000 letaka s logom katalonske vlade, kojima se pozivaju na učešće na referendumu.

Zabranjen referendum 

Španska policija posljednjih je dana pretražila više štamparija i prostora tražeći glasačke listiće, kutije i promotivne letke za referendum o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji, koji je zabranio španski Ustavni sud.

Potragom za materijalom španska centralna vlada nastoji spriječiti održavanje referenduma 1. oktobra, koji regionalna vlada Katalonije planira provesti bez obzira na presudu suda.

U petak je policija zaplijenila 100.000 promotivnih plakata prilikom pretrage prostora u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španije, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ne navodeći tačno mjesto zapljene. 

"Rođen si sposoban za odlučivanje. Hoćeš li odustati od toga?", pisalo je na njima, pisale su novine El Periódico de Catalunya. Prikazana je ruka kako ubacuje listić u kutiju uz tekst "1. oktobra referendum za samoopredjeljenje Katalonije", piše Index.hr.

Sud je pak obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum 

Pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika Katalonija je vrlo podijeljena po pitanju neovisnosti. Tokom regionalnih izbora u septembru  2015. dvije liste autonomaša osvojile su 47,8 posto glasova prema 51,7 posto koliko su dobili protivnici autonomaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.