GLOBUS

Katalonski referendum se bliži, Madrid prijeti hapšenjem

Avaz.ba

28.9.2017

Katalonska vlada odlučila je da se referendum o nezavisnosti održi 1. oktobra, uprkos tome što vlada u Madridu pokušava na sve načine da odvrati Kataloniju od takvog poteza, prenosi AFP.

Španska vlada saopštila je u utorak da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad bilo kojem biračkom mjestu, uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.  

Španska vlada naredila je regionalnoj policiji Katalonije da identifikuje zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korištene kao biračka mjesta na referendumu.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopštilo je u utorak da je naređenje da se zabilježe lični detalji zvaničnika policiji dao vrhovni državni tužilac u Kataloniji.  

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je da isključi mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemont) zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, prenosi B92.

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.  

Tužioci su, takođe, rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu da održe referendum o nezavisnosti Katalonije. Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.