GLOBUS

London traži da UN uvedu sankcije Siriji

Avaz.ba

28.10.2017

Velika Britanija je ocijenila da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo da uvede sankcije Siriji zbog izvještaja UN o hemijskom napadu.

U tom izvještaju, eksperti UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) su naveli da je vlada Bašara el-Asada odgovorna za napad u kome je u aprilu stradalo više od 80 ljudi.

Skupljeni dokazi su u skladu sa “najvjerovatnijim scenariom” da je sarin bio u bombi bačenoj iz aviona, navodi se u izvještaju, i da je “izvjesno da je sirijski režim odgovoran za napad na Kan Šejkun”.

SAD, Francuska i Velika Britanija su od početka optuživale Damask za taj napad, što sirijska vlada odbacuje.

“Snažan međunarodni odgovor je ključan da bi se pozvali na odgovornost odgovorni za napad na Kan Šejkun. Sada je na Vijeću sigurnosti da djeluje u skladu sa zaključcima i donese pravdu”, rekao je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft.

On je dodao da London razgovara sa Vašingtonom o rezoluciji o sankcijama Siriji.

Ta rezolucija bi najvjerovatnije bila blokirana vetom Rusije, koja podržava sirijsku vladu. Moskva je ocijenila da izvještaj sadrži “brojne protivrječnosti, logičke nepostojanosti i korištenje sumnjivih i nepotvrđenih dokaza”.

Rusija tvrdi da je sarin pronađen u Kan Šejkunu posljedica eksplozije granate na zemlji, a ne sirijskog zračnog napada. 

Sirijska vlada odbacila je izvještaj UN u kome se navodi da je Asadova vlada odgovorna za smrtonosni napad gasom sarin na grad Kan Šeikun u aprilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.