GLOBUS

Saopćenje iz Bijele kuće: Tilerson ostaje državni sekretar

Avaz.ba

30.11.2017

Bijela kuća saopštila je danas da Reks Tilerson (Rex Tillerson) ostaje državni sekretar SAD uprkos navodima u medijima o njegovoj smjeni.

Bijela kuća ističe i da za sada neće biti nikakvih izmjena, prenose agencije.

- Kao što je predsjednik upravo rekao, ''Reks je ovdje''. Nema saopštenja u ovom trenutku. Sekretar Tilerson nastavlja da vodi Stejt department i cijeli kabinet je fokusiran na završetak ove nevjerovatno uspješne prve godine administracije predsjednika Trampa (Trump) - navodi se u saopštenju portparolke Bijele kuće Sare Sanders (Sarah).

BBC je ranije danas, pozivajući se na pisanja američkih medija, naveo da Bijela kuća razmatra planove da smijeni Tilersona, a na njegovo mjesto dovede direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Majka Pompea (Mike Pompeo) kao i da bi do te smjene moglo da dođe u decembru ili januaru.

U tekstu se navodi da je Tilerson nedavno imao nesuglasica sa predsjednikom SAD kada je riječ o spoljnopolitičkim pitanjima.

Njihova mišljenja su se, između ostalog, razišla po pitanju pristupa problemu nuklearnih testova Sjeverne Koreje i nuklearnog programa Irana.

Tilerson se, kada je riječ o Sjevernoj Koreji, zalagao za diplomatski pristup za šta je Tramp naveo da je "trošenje vremena" dok ta zemlja nastavlja sa razvojem svog nuklearnog balističkog programa.

Državni sekretar je također branio nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila o obustavi nuklearnog programa te zemlje u zamjenu za smanjenje sankcija, koji je Tramp doveo u pitanje.

Neki američki mediji su čak ranije izvjestili i da je Tilerson Trampa nazvao "moronom".

Također je u tekstu navedeno da je Njujork tajms izvijestio da će Pompea u Centralno obavještajnoj agenciji zamijeniti republikanski senator Tom Koton (Cotton) i da još nije poznato da li je Tramp dao konačno odobrenje za ovaj potez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.