GLOBUS

Karin Knajsel podržava novu Strategiju: Jačati strukturu pravne države i ekonomije u regionu

Avaz.ba

6.2.2018

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel (Karin Kneissl) naglasila je da Austrija podržava novu Strategiju jer je u njenom interesu da zemlje regiona imaju konkretnu i vjerodostojnu pristupnu perspektivu.

Po prvi put u novoj strategiji je utvrđeno da pristupni proces, barem za najbrže kandidate, može biti zaključen 2025.godine i to treba da bude podsticaj prijateljima na Zapadnom Balkanu i pomogne im u primjeni teških reformi koje su neophodne za blagostanje i bezbjednost.

Podvukla je da je na zemljama regiona da ubrzaju svoje približavanje EU kroz brze i merljiv napredak u vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije, i prije svega pomirenju sa susjedima.

-Šest zemalja je geografski okruženo članicama EU, zbog čega moramo da sprečimo da u tom regionu nastane bezbednosnopolitički i ekonomski vakuum. Zbog toga narednih godina moramo raditi na jačanju struktura pravne države i ekonomije u regionu, u cilju smanjenja emigracije podsticanja borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja, kao i rješavanje sporova u saglasnosti sa međunarodnim pravom - objasnila je.

Podsjetila je da je Austrija, kada je riječ o bilateralnim konfliktima, 2015.dala pozitivni doprinos, kada je potpisana Bečka deklaracija za rješavanje bilateralnih sporaova.

-Gradeći na tome Austrija bi mogla za vrijeme svog predsjedavanja EU, u drugoj polovini godine, staviti dalje važne akcente za regionu saradnju. Želimo na Zapadnom Balkanu pdostaći pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Pirstupni proces je najbolje sredstvo za to - uvjerena je Knajsel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.