GLOBUS

Abdikacija cara Akihita poremetila planove: Vjenčanje princeze Mako odgođeno za 2020. godinu

Kei Kamuro i princeza Mako: Vole se već nekoliko godina

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

11.2.2018

Zaruke princeze Mako od Japana (26) objavljene su krajem prošle godine, a vjenčanje je bilo planirano za jesen 2018. No, kako su objavili japanski mediji, ceremonija zakazana za novembar, odgođena je za 2020. godinu zbog nedostatka vremena da se isplanira, kako je navedeno u saopćenju. Ova vijest iznenadila je javnost, a pogotovo princezu i njenog izabranika.

Mako i njen momak Kei Komuro (26) vole se već nekoliko godina. Njihovo sklapanje braka poremetilo bi drugi važan događaj za japansko carstvo. Japanski car Akihito, djed princeze Mako, napušta, naime, tron 30. aprila 2019. godine i postaje prvi japanski poglavar koji za života napušta prijestolje. Naslijedit će ga njegov sin Naruhito.

 Kraljevsko pravo

I u saopćenju princeze piše da su ona i njen izabranik odlučili da se vjenčaju nakon što njen djed abdicira.

Zbog ljubavi prema mladiću koji nije kravljevskog porijekla i za kojeg želi da se uda, princeza će se odreći svoje kraljevske titule. Japansko kraljevsko pravo striktno nalaže da se princeza odrekne svoje titule nakon udaje za običnog građanina.

Njen izabranik Kei Kamuro voli okean, redovno skija, svira violinu, kuha i završava studij prava. Princeza ga je upoznala prije pet godina u restoranu u Tokiju, gdje je radio kao promotor japanskog obalnog turizma. Upoznali su ih zajednički prijatelji.

Iako japanska kraljevska porodica izbjegava medije i pojavljivanje u javnosti, sve oko zaruka i vjenčanja bit će odrađeno prema strogim pravilima dvora.

Princeza Mako studirala je umjetnost i kulturu, a neko vrijeme bila je na razmjeni u Edinburgu. Trenutno radi kao istraživačica u muzeju Univeziteta Tokio i dovršava doktorat.

Ona je, inače, prva članica kraljevske porodice koja je išla na Univerzitet, a njenim stopama ide i njena mlađa sestra, princeza Kako (22). Imaju i mlađeg brata Hisahita (10), koji je treći u redu za japansku krunu. Njihov otac, princ Akišino (Akishino) drugi je u liniji, jer je mlađi sin cara Akihita.

Sunčani osmijeh

Na konferenciji za medije Mako je otkrila da ju je kod vjerenika Keja prvo privukao “osmijeh poput sunca”.

– Još od djetinjstva bila sam svjesna toga da ću izgubiti status kad se budem udala. Radila sam sve kako bih pomogla caru i maksimalno ispunjavala dužnosti kao članica porodice, ali moram da vodim računa i o svom životu – objasnila je japanska princeza.

Ovo je, inače, osmi put od Drugog svjetskog rata da član carske porodice odbacuje titulu zbog ljubavi. Njena tetka Sajako, jedina kćerka trenutnog imperatora, slijedila je sličan put kad je 2005. godine odlučila da se uda.

 Dug od 30.000 eura

Mediji u Japanu pišu i o finansijskim problemima Kejove majke i njenog bivšeg partnera. Ona njemu, navodno, duguje skoro 30.000 eura, koliko je on platio za obrazovanje njenog sina. Pretpostavlja se da je i to jedan od razloga što je vjenčanje odgođeno. No, saradnik japanskog dvora izjavio je da se između budućih mladenaca ništa nije promijenilo. Odgađanje nema nikakve veze s tim napisima.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.