BEZAKONJE

Libija: Objavljeni nalozi za hapšenje 205 osoba

Ilustracija

Srna

15.3.2018

Libija je objavila naloge za hapšenje 205 osoba, među kojima ima i stranaca, osumnjičenih da su umiješani u krijumčarenje migranata prema Evropi.

Ove osobe osumnjičene su za krijumčarenje ljudi, mučenje, ubistva i silovanja.

Libijsko državno tužilaštvo saopćilo je da mreža obuhvata pripadnike službi sigurnosti, lidere kampova za pritvaranje migranata i zvaničnike afričkih ambasada u Libiji, prenio je BBC.

U Libiji vlada bezakonje od svrgavanja lidera Moamera Gadafija 2011. godine. Vlast je podijeljena između različitih milicija i dvije suparničke administracije, što olakšava obavljanje nelegalnih aktivnosti.

Istraga o krijumčarenju migranata provedena je u saradnji a italijanskim tužilaštvom i kroz zajednički rad obavještajne službe, obalske straže i pravosudnih organa. Akcija je pokrenuta prošle godine.

Direktor kancelarije za istrage pri državnom tužilaštvu Sedik el-Sur rekao je da je utvrđeno da su umiješani mnogi zvaničnici Odjeljenja za imigracije.

Libija je postala ključna tačka odakle stotine hiljada migranata iz regiona podsaharske Afrike pokušavaju da stignu do Evrope preko Sredozemnog mora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.