SLUČAJ TROVANJA

Le Pen: EU pokrenula hladni rat protiv Rusije

Avaz.ba

24.3.2018

EU je pokrenula pravi hladni rat s Rusijom, izjavila je liderka francuske desničarske partije Marin le Pen.

Ona je poseban naglasak stavila na trovanje bivšeg kontrašpijuna Sergeja Skripalja u Britaniji.

- Vjerujem da aktuelni događaji mogu da imaju daleko veće implikacije. To je strategija izgradnje zida koji odvaja Rusiju i Evropsku uniju. Znam iz ličnog iskustva rada u Evropskom parlamentu da EU provodi pravi hladni rat protiv Rusije - rekla je Le Pen, prenosi Tass.

Kako su agencije ranije izvijestile, države Evropske unije podržale su Veliku Britaniju u njenoj optužbi na Račun Rusije za trovanje Skripalja nervnim agensom i bile su koordinirane po pitanju odgovora na taj slučaj.

Velika Britanija je zbog tog napada protjerala 23 ruskih diplomata, na šta je Rusija uzvratila kontramjerom protjerujući isto toliko britanskih diplomata.

Kako je Tass prethodno prenio, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "Rusija apsolutno i nedvosmisleno" nije povezana sa slučajem Skripalj kao i da nije dobila informacije o incidentu od Velike Britanije i ne zna koje podatke London navodi kada sa evropskim kolegama diskutira o toj temi, dodao je.

Skripalj i njegova kćerka Julija 4. marta su pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u Solzberiju, nakon čega su hospitalizirani i nalaze se u teškom stanju.

Britanske vlasti optužuju Rusiju za trovanje Skripalja i njegove kćerke nervnim agensom, što Moskva izričito negira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.