VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

UN odbio američki prijedlog o osudi Abasovih izjava

Avaz.ba

5.5.2018

Sjedinjene Američke Države nisu uspjele progurati u UN-ovom Vijeću sigurnosti tekst u kojem se osuđuju "neprihvatljive" izjave palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa o Jevrejima koje sadrže "gnusne antisemitske uvrede".

Kuvajt, nestalna članica Vijeća sigurnosti koja zastupa arapske zemlje, usprotivila se tekstu, ocijenivši ga tendencioznim i istaknuvši da se Abas već izvinio.

U tekstu koji su Amerikanci bili pripremili poziva se palestinskog čelnika Mahmuda Abasa da se "suzdrži od antisemitskih komentara" i izražava "ozbiljna zabrinutost" Vijeća sigurnosti zbog komentara koji "sadrže gnusne antisemitske uvrede i neutemeljene teorije urote koje nisu u interesu palestinskog naroda i mira na Bliskom istoku".

"Najgnusnije antisemitske uvrede"

Izraelci, Amerikanci, Evropljani i UN ujedinili su se, što se rijetko događa, u osudi Abasa, koji je u ponedjeljak rekao da su zločini koji su kroz povijest počinjeni protiv Jevreja u Evropi više posljedica njihove uloge u društvu, napose u bankarskom sektoru, nego antisemitizma.

UN-ov posebni izaslanik za Bliski istok Nikolaj Mladenov zamjerio je palestinskom predsjedniku što ponavlja "najgnusnije antisemitske uvrede".

Mahmud Abas se izvinio i rekao da želi "ponovo osuditi holokaust, najstrašniji zločin u povijesti, i izraziti solidarnost sa žrtvama".

Odbijeno izvinjenje

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman (Lieberman) odbio je izvinjenje na Twitteru.

SAD su u Vijeću sigurnosti dva puta su blokirale prijedlog teksta u kojem se izražava zabrinutost zbog nasilja u pojasu Gaze, gdje su izraelske snage ubile gotovo 50 Palestinaca od početka velikog demonstrantskog pokreta krajem marta.

Izrael je, pak, objavio da povlači kandidaturu za sjedište u Vijeću sigurnosti.

Za sada nema nikakvog obrazloženja za takvu odluku, ali diplomati ocjenjuju da je bilo jasno da će Izrael izgubiti u utrci s Njemačkom i s Belgijom na glasanju 8. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.