SAD

Kandidatkinja za direktoricu CIA-e nudila da se povuče iz nominacije

Fena

7.5.2018

Kandidatkinja američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) za direktoricu Centralne obavještajne agencije (CIA) Đina Haspel (Gina) razmatrala je da se povuče zbog zabrinutosti za njenu ulogu u programu isljeđivanja.

Njena ponuda da se povuče je izazvala zabrinutost u Bijeloj kući da bi moglo doći do problema prilikom imenovanja. Prvu informaciju o njenoj ponudi da se povuče, objavio je "The Washington Post".

Haspel je bila pozvana krajem prošle sedmice u Bijelu kuću kako bi razgovarali o njenoj ulozi u korištenju spornih tehnika ispitivanja. Ona je rekla da se spremna povući da izbjegne brutalno saslušanje u Obavještajnom komitetu Senata koje bi moglo "naštetiti CIA-i".

Potom se vratila u sjedište agencije. Trampovi savjetnici otišli su kod Haspel i nakon više sati ubjeđivanja, nisu je uspjeli privoliti da ostane pri nominaciji. Tek u subotu je Bijela kuća saopćila da je ona još kandidat.

- Haspel je visokokvalifikovana kandidatkinja koja je posvetila tri decenije svog života u službi našoj državi – rekao je portparol Bijele kuće Raj Shah. Njena nominacija, kako je rekao, neće biti narušena stranačim kritikama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.