GLOBUS

Amerikanac na čelu Specijalnog suda o Kosovu

S. N.

7.5.2018

Amerikanac Džek Smit (Jack Smith) imenovan je za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Odlučila je to Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

U obrazloženju odluke, ona je navela da „njegova iznimna ekspertiza i menadžerski bekgraund dat će mu mogućnost da vodi istrage ureda na čijem je čelu.

Smit je tužilac u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz ostalo, radio je u posebnom tijelu ministarstva pravde koji je istraživao prljave poslove američkih političara. Na čelu Odjela za javni ugled bio je pet godina i podigao je cijeli niz optužnica.

Pred sudom su, tako, završili nekadašnji guverner Virdžinije Bob Mekdanel (McDonnell), bivši kongresmen iz Arizone Rik Renci (Rick Renzi), te predsjedavajući skupštine države Njujork Šeldon Silver (Sheldon).

Prethodno je završio otvoren slučaj senatora s Aljaske Teda Stivensa.

U jednom momentu, pod lupom mu se našao i demokratski senator Bob Mendenez, koji sada vodi jednu od velikih istraga o utjecaju Rusije na političku scenu SAD.

Smit je od 2005. godine bio glavni federalni tužilac za Tenesi. Ured napušta u vrijeme kada njegovi saradnici intenzivno sakupljaju dokaze protiv učitelja Teda Kaminsa (Cummins), koji je nestao s maloljetnom osobom.

U njegovoj karijeri upisano je i značajno iskustvo rada u Međunarodnom tribunalu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY).

Na čelo Specijalnog tužilaštva za Kosovo dolazi kako bi istraživao optužbe za zločine pripadnika OVK. Ovo je tijelo formirano nakon velikog izvještaja Vijeća Evrope iz 2011. godine. Na Kosovu uspostava ovog tijela nije pozdravljena i vlasti su u nekoliko navrata pokušale oboriti odluku o tome ili čak ugasiti sud.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.