OBRATIO SE NACIJI

Erdoan je pobjednik izbora u Turskoj, imat će apsolutnu moć

Pobjednik ovih izbora je svako od 81 milion građana ( AFP)

Index.hr

25.6.2018

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je novi-stari turski predsjednik i na čelu ove zemlje bit će i sljedećih pet godina. Iako se opozicija nadala da bi moglo doći do drugog kruga, to se nije dogodilo.

Šef izbornog procesa Sadi Guven kazao je kako je predsjednik "dobio apsolutnu većinu svih valjanih glasova", prenosi BBC.

Turski mediji tako javljaju da je, nakon 99 posto prebrojanih glasova, Erdoan imao 53 posto podrške. Indže je ostao na 31 posto. Pošto je Erdoan skupio više od 50 posto, to znači da neće biti drugog kruga u kojem se očekivalo da većina opozicijskih političara podrži Indžea.

Opozicija još ne priznaje Erdoanovu pobjedu, ali je ni ne demantiraju. Kazali su kako treba pričekati službenu objavu, a to će biti u petak.

Šezedesetčetverogodišnji Erdoan je održao pobjednički govor oko jedan sat ujutro po našem vremenu.

- Pobjednik ovih izbora je svako od 81 milion građana - populistički je rekao.

Ovo su prvi izbori nakon prošlogodišnjeg referenduma u kojem su Turci tijesnom većinom glasali za povećanje ovlasti predsjednika. To znači da će Tajip Erdoan imati velike, skoro pa diktatorske ovlasti, daleko veće nego ih imaju njegove kolege u drugim evropskim zemljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.