TURSKA

Muharem Indže priznao poraz od Erdoana, ali i naglasio da se dogodila izborna prevara

AFP

Agencije

25.6.2018

Turski predsjednički kandidat Muharem Indže (Muharrem Ince) prihvatio je poraz i rekao da se dogodila izborna prevara, ali ne u obimu da bi mogla promijeniti izborni rezultat.

- Ovo su bili nepošteni izbori - rekao je Indže, iz sekularne Republikanske narodne stranke, na konferenciji u stranačkom sjedištu u Ankari. "Priznajem izborne rezultate", rekao je on, prihvativši poraz od Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Tursko vrhovno izborno vijeće proglasilo je Erdoanovu pobjedu u ponedjeljak ujutro, nekoliko sati nakon što je on objavio svoju pobjedu na temelju neslužbenih rezultata.

Indže je dokazao da je čvrst suparnik nakon što je privukao stotine hiljada ljudi na svoje skupove, koristeći isti rječnik kao i Erdoan, no obećavajući administraciju koja će se zauzimati za inkluziju te ukidanje velikih predsjedničkih ovlasti.

Bivši profesor fizike pokrenuo je opoziciju za vrijeme predsjedničke kampanje silovitim govorima te obećao ukinuti Erdoanovu "vladavinu jednog čovjeka".

Indže je rekao da je Turska prekinula veze s parlamentarnim režimom koji je imala 143 godine uvođenjem predsjedničkog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.