GLOBUS

SAD za nasilje u Nikaragvi optužuju predsjednika Ortegu i njegovu suprugu

Ilustracija

Index.hr

30.7.2018

Sjedinjene Američke Države rekle su da su za nasilje u Nikaragvi "odgovorni" nikaragvanski predsjednik Danijel Ortega i njegova supruga Rosario Muriljo (Murillo), koja obnaša dužnost potpredsjednice.

- Sjedinjene Države odlučno osuđuju nasilje koje se događa u Nikaragvi i zloupotrebu ljudskih prava "Ortegovog režima" kao odgovor na političke proteste - ističe se u saopćenju Bijele kuće.

U protestima protiv predsjednika Danijela Ortege, koji već tri mjeseca potresaju Nikaragvu, poginulo je više od 300 ljudi, a 2.000 je ranjeno.

- Predsjednik Ortega i potpredsjednica Muriljo su na kraju odgovorni za provladinu miliciju koja je grubo postupala s vlastitim narodom - upozorila je Bijela kuća.

Vašington je već uveo finansijske sankcije i vizna ograničenja za više nikaragvanskih visokih dužnosnika.

- SAD podupiru narod Nikaragve, pa i članove sandinističke stranke koji pozivaju na demokratske reforme i prekid nasilja - dodaje se u izvještaju.

Protestni pokret koji je 18. aprila počeo protiv mirovinske reforme, od kojeg se poslije odustalo, brzo se proširio, a privukao je sve one koji su bili nezadovoljni zbog toga što je Ortega, 72-godišnji bivši gerilac, 2007. prigrabio svu vlast, kao i u razdoblju od 1979. do 1990. 

On je u ponedjeljak u razgovoru za televiziju Fox News odbio pozive na ostavku, rekavši da kani završiti mandat koji mu istječe 2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.