SVIJET

Ubijen filipinski gradonačelnik kojeg je Duterte optužio da trguje drogom

Te navode je potvrdila filipinska Agencija za borbu protiv narkotika

Ilustracija

CDM

5.9.2018

Filipinski gradonačelnik sa spiska funkcionera koje je predsjednik Rodrigo Duterte (Rodrigo Duterte) optužio za umiješanost u trgovinu drogom ubijen je u svojoj kancelariji.

Ubistvo Marijana Blanka (Mariano Blanco), gradonačelnika grada Ronda, posljednje je u nizu ubistava zvaničnika osumnjičenih za ulogu u švercu droge.

Politički život na Filipinima je tradicionalno obilježen nasiljem, pa tako i ubistvima, ali organizacije za ljudska prava ocjenjuju da je situacija dodatno pogoršana kampanjom koju predsjednik Rodrigo Duterte vodi protiv droge.

- Očevici su ispričali da su četiri naoružane osobe izašle iz bijelog kamioneta i ušle u gradsku kuću. Gradonačelnik je bio tamo i spavao u kancelariji - rekao je načelnik policije Palkon (Palcon).

Prema njegovim riječima, ime Marijana Blanka nalazilo se na spisku funkcionera osumnjičenih za konzumiranje, prodaju ili zaštitu šverca droge koji je sastavio Duterte.

Te navode je potvrdila filipinska Agencija za borbu protiv narkotika (DEA).

Blanko je ubijen nedugo pošto je Nacionalna policijska komisija od njega zatražila da preda svoja ovlaštenja lokalnoj policiji zbog sumnji da se bavio ilegalnim aktivnostima u vezi s trgovinom drogom - izjavio je portparol DEA-e.

On je najmanje šesti gradonačelnik ili zamjenik ubijen na Filipinima od maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.