SVIJET

Salman se protiv Kašogija borio i "internet-vojskom"

Saudijski operativci kampanju uznemiravanja na društvenoj mreži počeli 2010. godine

Arhiv

SRNA

21.10.2018

Saudijska Arabija angažirala je pravu malu internet-vojsku da bi na društvenoj mreži Twitter uznemiravali novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) i druge kritičare Rijada, piše danas američki list "New York Times".

List navodi da je u to bila uključena i takozvana farma trolova koja se nalazi u Rijadu sa koje se, kako se sumnja, vrši špijunaža unutar Twittera radi nadgledanja korisnika.

''New York Times'' piše da su saudijski operativci kampanju uznemiravanja na društvenoj mreži počeli 2010. godine.

Pozivajući se na američke i saudijske zvaničnike, list navodi da je tvorac te strategije Saud el-Kahtani, savjetnik princa Mohameda bin Salmana.

Predstavnici Twittera i Saudijske ambasade u Vašingtonu nisu željeli da komentiraju pisanje lista.

Saudijska Arabija jučer je saopćila da je novinar Džamal Kašogi, koji se vodio kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u konzulat te zemlje u Istanbulu, ubijen u tuči unutar objekta i da su dvojica zvaničnika otpuštena zbog njegove smrti.

Turski zvaničnici izjavili su jučer da je Kašogi ubijen i da su njegovo tijelo isjekli pripadnici saudijskih sigurnosnih snaga.

Saudijski mediji javili su jučer da je Kahtani jedan od petorice zvaničnika koje je kralj Salman otpustio nakon međunarodnih kritika zbog nestanka Kašogija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.