BERZA

Dolar u blagom porastu pred Trampov govor o stanju nacije

Australski dolar ojačao jer je australska centralna banka s prve ovogodišnje sjednice uputila poruke koje su upućivale u smjeru labavljenja monetarne politike manje nego što se očekivalo

Donald Tramp. Arhiv

Index.hr

5.2.2019

Kurs dolara blago je ojačao prema kursu drugih značajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori fokusirani na govor američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o stanju nacije koji bi im mogao dati neke smjernice. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju bio u blagom plusu od 0,1 posto, na 95,98 bodova.

Eurom se pritom trgovalo po uglavnom nepromijenjenom kursu u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u ponedjeljak. Jutros mu je cijena tako iznosila 1,1438 dolara, što je ispod njenog najvišeg nivoa u tri sedmice, od 1,15145 dolara, koliko je u jednom trenutku dosegnula u trgovanju u četvrtak.

Dok su prinosi na američke državne obveznice porasli u prekonoćnom trgovanju zbog jačanja sklonosti riziku, trgovanje na valutnim tržištima ostalo je pak prilično prigušeno budući da mnoga azijska tržišta ne rade u ovoj sedmici.

Investitori kažu da im je fokus sada usmjeren prema Trampovom govoru o stanju nacije, koji je bio odgođen zbog djelimične blokade rada američkih državnih službi, a očekuju da bi mogao signalizirati napredak u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Britanskom funtom trgovalo se jutros po 1,3038 dolara, što znači da joj se cijena nije mijenjala u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. U ponedjeljak je bila izložena oscilacijama zbog neizvjesnosti u vezi s daljnjim razvojem situacije na planu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Među valutama iz spektra šest značajnijih svjetskih valuta pod pritiskom je bio i kanadski dolar, koji je prema američkom jutros blago oslabio u kontekstu pada cijena nafte i jačanja američke prema drugim značajnijim valutama.

Australski je dolar, pak, ojačao prema američkom jer je australska centralna banka s prve ovogodišnje sjednice uputila poruke koje su upućivale u smjeru labavljenja monetarne politike manje nego što se očekivalo, premda je zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskim nivoima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.