MIŠLJENJA

Netanjahu: Strane snage trebaju otići iz Sirije

Izrael izvršio više stotina udara na iranske vojne ciljeve i položaje Hezbolaha

Benjamin Netanjahu. Arhiv

Srna

3.3.2019

Izrael i Rusija zajedno će raditi na osiguravanju odlaska stranih snaga iz Sirije, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) po povratku iz posjete Moskvi.

Netanjahu kaže da je tokom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom iznio jasan stav da će Izrael nastaviti s udarima na položaje Irana i libanskog Hezbolaha u Siriji. 

- Predsjednik Putin i ja smo se saglasili da je zajednički cilj uklanjanje stranih snaga iz Sirije koje su tamo došle nakon izbijanja građanskog rata. Saglasili smo se da oformimo zajedničku radnu grupu koja će zajedno sa drugima raditi ka ostvarenju ovog cilja - naglasio je Netanjahu.

Pošto su snage sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Ashad) nadjačale opoziciju, Izrael je izrazio zabrinutost kako bi njegova pojačanja iz Irana i libanske militantne organizacije Hezbolah mogla ostati u Siriji kako bi formirali novi front u borbi protiv jevrejske države. 

Izrael je izvršio više stotina udara na iranske vojne ciljeve i položaje Hezbolaha u Siriji. Ove operacije Rusija je uglavnom ignorirala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.