BRISEL

Timermans: Erdoan treba priznati rezultate lokalnih izbora

Mora pokušati svoju politiku približiti evropskim vrijednostima

Frans Timermans. AFP

Srna

6.4.2019

Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans (Timmermans) pozvao je danas turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da poštuje rezultate lokalnih izbora, koji pokazuju da je vladajuća partija Pravde i razvoja (AKP) izgubila kontrolu nad Ankarom i Istanbulom. 

- Turska se u proteklih nekoliko godina velikom brzinom udaljava od evropskih vrijednosti. Nadamo se da se ova situacija neće pogoršati zbog činjenice da vladajuća partija ne poštuje izborne rezultate - rekao je Timermans za njemački dnevnik "Welt am Sonntag".

Timermans je naglasio da partije imaju pravo da traže provjeru rezultata ukoliko za to postoje legitimne sumnje.

On je istakao da je veoma važno da turske vlasti nezavisno potvrde izborni rezultat i da to vladajuća partija prizna, te da je to ono što Brisel očekuje, jer na taj način funkcionira demokratija.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije smatra da su građani Turske, dajući podršku partijama koje podržavaju evropske vrijednosti, poslale jasan signal administraciji.

On je dodao da Erdoan mora to priznati i pokušati svoju politiku približiti evropskim vrijednostima.

Na lokalnim izborima održanim prošli vikend vladajuća partija izgubila je kontrolu nad nekoliko ključnih gradova, uključujući Ankaru i Istanbul.

Vladajuća partija je neposredno nakon objavljivanja rezultata najavila žalbu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.