PORUKE

Mogerini: EU je odlučna u odbrani slobode medija

Federika Mogerini. Agencije

Avaz.ba

3.5.2019

Slobodno novinarstvo je pod sve većim pritiskom i Evropska unija je riješena braniti slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, kazala je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Ona je, povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, kazala da se vidi sve više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. 

Mogerini je navela da je previše novinara izgubilo ili su ugrozili živote otkrivanjem istina, prenosi Evropska služba za vanjske poslove. 

- Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija - kazala je šefica evropske diplomatije. 

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći da ono pomaže da vlade i institucije na svim nivoima budu odgovorne za svoje postupke. 

Dezinformacije, kako je dodala Mogerini, imaju velik potencijal da negativno utječu na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.