OPET U ZATVORU

Čelsi Mening: Radije ću umrijeti od gladi nego sarađivati s tužiocima

Sudija Entoni Trenga naredio je da ostane u zatvoru u Aleksandriji ili dok ne pristane svjedočiti

Čelsi Mening. BBC

Blic

17.5.2019

Bivšoj obavještajnoj analitičarki američke vojske Čelsi Mening (Chealsi Meaning) jučer je naređeno da se vrati u zatvor zbog odbijanja da svjedoči pred velikom porotom, pošto je sudiji rekla da bi radije "umrla od gladi" nego da sarađuje s tužiocima.

Sudija Entoni Trenga (Anthony) naredio joj je da ostane u zatvoru u Aleksandriji ili dok ne pristane svjedočiti ili dok mandat velike porote ne istekne za 18 mjeseci. On joj je, također, izrekao novčane kazne u iznosu od 450 eura dnevno koje će početi da se naplaćuju poslije 30 dana i 900 eura dnevno poslije 60 dana.

Čelsi Mening je već provela dva mjeseca u zatvoru zbog odbijanja prethodnog poziva da svjedoči pred velikom porotom koja je istraživala slučaj ''Wikileaks''. Ona je puštena prošle sedmice kada je istekao mandat velike porote, ali su joj tužioci ubrzo uručili novi sudski poziv za svjedočenje.

Mening je iznijela više razloga za odbijanje da svjedoči, ali u osnovi navodi da cijeli proces velike porote smatra neprihvatljivim. 

Advokati Čelsi Mening tvrde da ona ne bi trebala biti u zatvoru jer je dokazala da će odbiti da svjedoči bez obzira na to koliko dugo je u zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.