ZAJEDNIČKA AKCIJA

Rasturena velika evropska mreža organiziranog kriminala

Grupa opisana kao "visoko profesionalna i opasna"

Europol: Operacija nazvana "Ledolomac". AFP

Vijesti.me

22.5.2019

Velika evropska mreža organiziranog kriminala rasturena je u zajedničkoj operaciji više evropskih policija, tokom koje je uhapšeno više od 20 osumnjičenih, saopćila je danas evropska policija Europol.

Ta međunarodna kriminalna grupa, opisana kao "visoko profesionalna i opasna", uzela je oko 680 miliona eura između 2017. i 2019. godine, saopćila je ova evropska policijska organizacija sa sjedištem u Hagu. 

Operacija nazvana "Ledolomac" (Icebreaker) najveća je operacija ovog tipa u Evropi protiv organiziranog kriminala i pogađa državljane Litvanije i drugih zemalja uključene u trgovinu drogom, cigaretama, ubistvima i pranju novca u velikom obimu, naveo je Europol.

Više od 450 policajaca u Poljskoj, Velikoj Britaniji, Litvaniji i Španiji provelo je prošle sedmice između 15. i 16. maja simultane racije protiv članova te kriminalne organizacije.

Osumnjičeni šef grupe, 48-godišnji Litvanac uhapšen je u Španiji, dok je još 21 osumnjičena osoba uhapšena u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Litvaniji i Španiji.

Policija je pretresla 40 kuća, gdje su zaplijenjeni novac, dijamanti, zlato, nakit i luksuzni automobili u vrijednosti od osam miliona eura, naveo je Europol.

Ta kriminalna grupa ustanovila je trgovinu drogom i cigaretama u Velikoj Britaniji i prebacivala novac u Poljsku i zatim ga prala u Španiji i drugim zemljama, uglavnom preko investicija u nekretnine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.