SVIJET

Prvi globalni štrajk pilota Britiš Ervejsa

Postoji i mogućnost da svi letovi budu obustavljeni na dva dana

Britiš Ervejs: Priprema se za otkazivanje 850 letova. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

9.9.2019

Britiš Ervejs je danas doživio prvi globalni štrajk svojih pilota, a postoji i mogućnost da svi letovi ove aviokompanije budu obustavljeni na dva dana. 

Ova aviokompanija i 4,300 njenih pilota su zapeli u devetomjesečnom sporu u vezi plaćanja, koji bi mogli napraviti problem ili promijeniti plan letova za skoro 300 hiljada putnika.

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) je poručila objema stranama da “sjednu za sto i nađu riješenje”.

Međutim, Britiš Ervejs je samo dodatno pogoršao situaciju, jer je, navodno, zaprijetio pilotima da će njima i njihovim porodicama oduzeti pravo besplatnog putovanja, ukoliko štrajk bude nastavljen.

-Nemamo se zbog čega izvinjavati. Radimo sve što možemo da bi zaštitili naše potrošače od daljnjeg remećenja- rekao je portparol Britiš Ervejsa u petak.

Sindikat pilota britanskih aviokompanija je odbilo povišicu plata za 11.5 posto u iduće tri godine koje je aviokompanija predložila u julu.

Sindikat pilota britanskih aviokompanija: Mogući novi štrajkovi. Arhiv

Iz Britiš Ervejsa su naveli kako bi ponuda učinila da piloti dobivaju plate “svjetskog nivoa”, kao i poticaje od oko 240 hiljada eura godišnje.

Također su istakli da su dva druga sindikata, koji predstavljaju 90 posto radnika u aviokompanijama, prihvatili ove povišice.

Udruženje pilota britanskih aviokompanija se protivi tome da plate kopilota budu oko 78 hiljada eura, a da se plate juniora snize na samo 29 hiljada eura godišnje.

To bi ostavilo neke u velikim dugovanjima, jer prvenstveno moraju proći kroz trening, za koji je procjenjeno da košta nešto manje od 112 hiljada eura.

Naveli su da Britiš Ervejs nikad nije odgovorio na njihovu kontra-ponudu koju su im predložili prošle srijede.

Piloti prijete još jednim štrajkom, 27. septembra, a zatim još jednim prije zimskih praznika, ukoliko se nesporazum nastavi.

Britiš Ervejs navodi da je većina njenih putnika ili već pripremila alternativne opcije, ili prihvatila refundaciju karte, nakon što im je najavljen mogući štrajk.

-Ne bježimo od neugodnosti koju su putnici doživjeli. Duboko se izvinjavamo zbog toga- navodi se u saopćenju Britiš Ervejsa.

Britiš Ervejs se priprema za otkazivanje 850 letova. Fajnenšl Tajms (Financial Times) je naveo kako ova aviokompanija u dva dana ostvari oko 1,700 letova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.