SVIJET

Šif: Trampove izjave u javnosti "dovoljno su osuđujuće"

On je izjavio za program "This Morning" TV mreže ABC da je "ono što je predsjednik govorio u javnosti dovoljno osuđujuće

Donald Tramp. AFP

Fena

25.9.2019

Predsjedavajući senatske komisije za obavještajne službe, Adam Šif (Schiff), izjavio je u srijedu da je, bez obzira na objavu transkripta telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim, Tramp lično toliko toga rekao da se zatraži postupak opoziva. 

Tramp planira da danas objavi transkript. On je jučer kritizirao Demokrate u Zastupničkom domu zbog najave pokretanja istrage, a da nisu vidjeli transkript razgovora.

Šif je izjavio za program "This Morning" TV mreže ABC da je "ono što je predsjednik govorio u javnosti dovoljno osuđujuće".

Istraga se djelimično usmjerila na to da li je Tramp zloupotrijebio predsjedničke ovlasti kada je zatražio pomoć iz Ukrajine kako bi oslabio poziciju svog demokratskog suparnika Džo Bajdena (Joa Biden) i inicirao istragu njegovog sina, Hantera Bajdena (Hunter).

Tramp je priznao da je privremeno zamrznuo 400 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, ali je negirao da je to korišteno kao povod da se iskopromituju Bajdenu.

Šif je kazao da je nacionalna sigurnost ugrožena "kada predsjednik koristi vojnu pomoć savezničkoj zemlji kao batinu".

Kazao je da "nema razloga čekati" da se razmotri žalba zviždača ili transkript telefonskog razgovora između Trampa i ukrajinskog predsjednika kako bi se pokrenula istraga o opozivu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.