RAZBOJNIŠTVO

Ukradene bronzane ploče sa spomen-obilježja "11. septembar"

Policija je ponudila nagradu od više od 4.500 eura za informacije koje će dovesti do hapšenja

Jedna od ukradenih ploča iz Memorijalnog centra. Arhiva

A. P. / Avaz.ba

30.9.2019

Policija Nju Džersija traga za tri bronzane ploče ukradene sa spomen-obilježja „11. septembar“.

Tri bronzane ploče u čast žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. godine ukradene su iz Memorijalnog centra u Nju Džersiju samo nekoliko sedmica nakon što je svijet obilježio 18 godina od terorističkih napada, saopćili su istražitelji.  Ploče su ukradene sa srijede na četvrtak sa spomen-obilježja okruga Monmaut na planini Mitčil Sinik Overluk u Atlantik Hajlendsu, saopćila je policija.  

- Ovo je mjesto gdje ljudi, posebno porodice, dolaze da se sjete svojih najmilijih. Odvratno je da bi to neko stvarno i učinio - rekla je Sijera Ortiz (Sierra) za "Fox 5" u Njujorku.

Svaka ploča detaljno je, prema web-stranici parkova okruga Monmaut, prikazala događaje u trajanju od tri sata koji su se odvijali 11. septembra 2001. godine ujutro. Svaka ploča postavljena je u stijeni širom šetališta, koje vodi do statue orla sa pogledom na njujoršku panoramu.

- Stalno hodam tom stazom i čitam šta se tog dana dogodilo. Jednostavno je nevjerovatno da bi je neko mogao odnijeti - rekla je Sindi Saliven (Cindy Sullivan).

Spomen-obilježje odalo je počast i za 147 stanovnika okruga Monmaut koji su poginuli u napadima, navodi se na web-stranici parka. Njihova imena bila su uklesana u kamenu postavljenom ispod skulpture orla, koji je držao snop s jedne od kula. Policija je ponudila nagradu od više od 4.500 eura za informacije koje će dovesti do hapšenja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.