ŽENE KOJE SU MIJENJALE HISTORIJU

Čelična lejdi danas bi slavila 94. rođendan: Vodila je ratove, nikad nije nosila hlače

Donosila teške i nepopularne odluke, uz pomoć kojih je u potpunosti transformirala britansku ekonomiju

Piše: D. Bašić

13.10.2019

Nije pametno nositi srce na dlanu. Treba ga nositi u sebi, gdje najbolje radi.

Često bi ovo govorila Margaret Tačer (Margaret Thatcher), poznatija kao Čelična lejdi, prva premijerka u historiji Velike Britanije. Žena koja predvodi listu od sedam žena koje su najviše utjecale na živote Britanki, sutra bi slavila 94. rođendan.

Pod utjecajem oca, interesirala se za politiku

Prva premijerka u historiji Velike Britanije postala je 4. maja 1979. godine. Arhiv

Tačer je rođena 13. oktobra 1925. godine u Grantamu. Otac joj je bio Alfred Roberts, lokalni političar i trgovac, a majka Beatris Etel. Pod utjecajem oca, Tačer se počela više interesirati za politiku. 

Prva premijerka u historiji Velike Britanije postala je 4. maja 1979. godine. Prvi korak koji je učinila nakon što je stupila na vlast je ono što je obećala za vrijeme predizborne kampanje. Ograničila je ulazak imigranata u zemlju, što se posebno odnosilo na Vijetnamce, koji su na brodovima u velikom broju dolazili u Britaniju.

Tokom svoje vladavine, donosila je teške i nepopularne odluke, uz pomoć kojih je uspjela da u potpunosti transformira britansku ekonomiju i učini je jednom od najjačih u tom periodu. Između ostalog, utjecala je i na britansku privredu, promijenila je način na koji Britanci razmišljaju o novcu, kapitalizmu i poduzetništvu.

Za vrijeme njene vladavine, ali i godinama poslije, javnost je ostala podijeljenja kad je u pitanju njena politika. Dok je jedni i dan-danas krive za dramatičan porast nezaposlenosti u Velikoj Britaniji i za velika socijalna previranja, drugi tvrde da je za svojih 11 i po godina vladavine ostavila dubok trag, ne samo u svojoj zemlji nego i u svjetskoj politici.

Zanimljivo je istaknuti da su njene ideje i politika nazvane „tačerizam“. Odlike ovog pravca su, prije svega, nisko oporezivanje, niska javna potrošnja, slobodno tržište i masovne privatizacije.

Nadimak Čelična lejdi dobila je, između ostalog, zato što je uspjela sklopiti snažnu vojnu silu i uputiti je na Južni Atlantik da odbrani ono što je britansko. Dakle, 14. juna 1982. godine britanske snage ponovo su zauzele Port Stenli, čime je Argentina objavila predaju, a Margaret Tačer je ušla u modernu britansku legendu.

Imala običaj da „reciklira“ dugmiće

Ono po čemu će nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer zasigurno ostati upamćena jeste stil odijevanja, elegancija, bila je uvijek u suknji i na visokim potpeticama. 

Prema pisanju svjetskih medija, njena asistentica Sintija Kroford (Cynthia Crawford) vodila je dnevnik odjeće kako se premijerka ne bi dva dana zaredom pojavila u istom izdanju.

- Mrzila je hlače, mislim da smo kupili dva ili tri kostima sa pantalonama koje nikad nije htjela obući. Samo je jednom pristala da nosi hlače, i to kad je sišla u rudnik - kazala je Kroford, koja je više od 35 godina radila za britansku premijerku.

Tačer je imala običaj da „reciklira“ dugmiće, otšivajući ih sa jednog odjevnog predmeta i zašivajući na drugi. Dugmad nisu bacali, jer su, kako navode, bila veoma skupa.

Bila je prva supruga predsjednika Konzervativne stranke, a potom i prva supruga predsjednika vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedna od najmoćnijih žena na svijetu umrla je 8. aprila 2013. u 87. godini.


Štikle u džepovima tjelohranitelja

Čarls Pauel (Charles Powel), njen sekretar, ispričao je jednom prilikom da je premijerka za sahranu Jurija Andropova u februaru 1984. godine morala da, zbog velike hladnoće, pozajmi krzneni kaput i čizme.

– Tjelohranitelj je stajao iza nje, s nabreklim džepovima, za koje su ruski tjelohranitelji mislili da kriju impresivno naoružanje. Kad su se vratili u Kremlj, ona je skinula čizme, a on je iz džepova izvadio i dodao joj štikle – kazao je Pauel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.