IZAZVALA VELIKU BURU

Ivanka Tramp: Radniku budućnosti neće biti primarno visoko obrazovanje

Većina prisutnih ocijenila je da je Ivanka manje pričala o tehnologiji

Ivanka Tramp. Agencije

Avaz.ba / Antenam.net

8.1.2020

I prije nastupa na najvećem Sajmu popularne tehnologije u Las Vegasu, kćerka američkog predsjednika Donalda Trampa, Ivanka izazvala je kontroverze, a mnogi koji su je slušali misle da je samo promovirala politiku svog oca. 

- Vjerujem u tehnologiju i njen pozitivan uticaj na ekonomiju - izjavila je Ivanka Tramp u obraćanju učesnicima CES-a najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Najava da će upravo ona biti ključni govornik na ovogodišnjem CES-u izazvala je veliku buru.

Mnogi su takvu odluku organizatora kritizirali tvrdnjama da osim što je kćerka predsjednika SAD, Ivanka Tramp nema nikakav značaj niti uticaj na svijet modernih tehnologija, te da je potpuno pogrešan izbor posebno ako je namjera bila da se napravi rodna ravnoteža među govornicima, prenosi Antenam.net.

Ipak, interesovanje za njen nastup bilo je veliko, a mediji prenose najvažnije momente njenog govora, tačnije interevjua sa Garijem Šapirom, organizatorom sajma.

Ivanka Tramp rekla je da ne treba samo učiti nove generacije poslovima budućnosti već da težište treba da bude na onima koji već rade, što je dovelo do blage pozitivne reakcije u publici.

Većina prisutnih ocijenila je da je Ivanka manje pričala o tehnologiji, a mnogo više o politici svog oca i ulozi privatnog sektora.

Cilj je da se preispitaju načini angažovanja radne snage kako se ne bi događalo da propisi sprječavaju da kvalifikovani radnici budu angažovani na mjestima koja su upražnjena.

- Studije nisu za svakoga i vlada će lansirati program koji ohrabruje alternativne načine sticanja kvalifikacija - najavila je Ivanka Tramp.

Najavila je i izmjene u imigracionoj politici rekavši da predsjednik Tramp misli da je suludo obrazovati talentovane imigrante iz cijelog svijeta u SAD, da bi ih izbacili iz zemlje kada dostignu nivo da mogu da pokrenu posao i stvore nova radna mjesta.

- Moramo u Ameriku dovesti najtalentovanije ljude iz cijelog svijeta, ali ne smijemo zaboraviti na američke radnike koji su trenutno na margini - kazala je.

Prethodnih godina CES je kritiziran jer se dešavalo da među govornicima ne bude ni jedna žena.

Ovoga puta mnoge žene iz svijeta visokih tehnologija kritizirale su odluku da taj prostor popuni ćerka i savjetnica američkog predsjednika budući da, po njihovom mišljenju, daje potpuno pogrešnu sliku o ulozi žena u industriji i samo učvršćuje stereotipe.

Izjavila je da većina vladinih programa prekvalifikacije ne funkcionira i pozvala je privatni sektor da se aktivnije uključi u taj posao.

Rekla je da radi na nacionalnoj strategiji za zaposlene sa grupom biznismena i da će je objaviti u narednim mjesecima, prenosi RTS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.