ISTRAŽIVANJA

Jesmo li zaštićeni od infekcije ako nosimo naočale

Okvir naočala, piše u studiji, ne naliježe skroz na lice, odnosno dozvoljava prolaz zraka

Ne postoje naučni dokazi da nošenje standardnih naočala pruža zaštitu od Covid-19. Ilustracija

Avaz.ba

18.4.2020

Prema navodima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, medicinski radnici koji se nalaze u prvim redovima odbrane protiv pandemije koronavirusa moraju nositi zaštitu na očima (vizire), prenosi Njujork post. Upravo zato smo se zapitali da li nošenje naočala, također, nudi zaštitu od infekcije?


Naučni dokaz

Nedavna naučna studija objavljena u medicinskom časopisu Contact Lens & Anterior Eye, tvrdi da nema naučnih dokaza koji to potvrđuju. Ne postoje naučni dokazi da nošenje standardnih naočala pruža zaštitu od Covid-19 bolesti ili drugih infekcija. Također, trenutno nema dokaza koji ukazuju na povećan rizik od zaraze koronavirusom putem kontaktnih sočiva u poređenju sa običnim naočalima, navodi se u studiji.


Savjetuje se da nosite jednokratni vizir za lice koji prekriva prednju i bočnu stranu lica. Ilustracija

Okvir naočala, piše u studiji, ne naliježe skroz na lice, odnosno dozvoljava prolaz zraka i, samim tim, ne može da pruži adekvatnu zaštitu. Saznanja naučnika su u skladu sa uputstvima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Agencija medicinskim radnicima savjetuje da nose naočale ili jednokratni vizir za lice koji prekriva prednju i bočnu stranu lica.

CDC je, također, saopćio da ne postoje dokazi koji ukazuju da osobe koje nose kontaktna sočiva imaju veći rizik da se zaraze Covid-19 bolešću od onih koji nose naočale. Međutim, Američka akademija za oftalmologiju u martu je sugerirala da bi osobe koje nose kontaktna sočiva trebalo da počnu nositi naočale kako bi spriječili širenje koronavirusa, dijelom zato što ljudi manje dodiruju oči kada nose naočale.


Odložite sočiva

Ako nosite kontaktna sočiva, odložite ih na neko vrijeme i radije se opredijelite za naočale. Osobe koje upotrebljavaju sočiva dodiruju oči više od prosječne osobe. Češće nosite naočale, posebno ako imate naviku da dodirujete oči dok nosite sočiva. Na ovaj način možete da smanjite iritaciju i da se odviknete od spontanog pipanja ili trljanja očiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.