MIČIGEN

Umrla djevojčica od pet godina, bila pozitivna na koronavirus

Ona je u martu testirana pozitivno na Covid-19, a poslije je razvila rijedak oblik meningitisa i oticanje mozga

Herbert: Bila dvije sedmice na respiratoru. Agencija

Avaz.ba

20.4.2020

Nakon što je provela dvije sedmice na respiratoru, djevojčica od pet godina, Skajler Herbert (Skylar), je umrla. Ona je u martu testirana pozitivno na Covid-19, a kasnije je razvila rijedak oblik meningitisa i oticanje mozga. Njena majka LaVondria rekla je kako je njeno napredovanje zaustavljeno, a da doktori vjeruju da joj je mozak „umro“. Vjeruje se da je Skajler prvo dijete zaraženo koronavirusom koje je umrlo u Mičigenu. 


Oticanje moždanog tkiva

Njeni roditelji rekli su da ne znaju kako je djevojčica dobila virus, kao i da nije imala drugih zdravstvenih problema. Skajler je otišla u bolnicu 3. aprila i dobila je meningoencefalitis, rijetku komplikaciju koronavirusa, koja je uzrokovala oticanje moždanog tkiva i leziju na njenom prednjem režnju, rekli su njeni roditelji.

Prvi simptomi nisu odmah pokazali da je djevojčica zaražena sa Covid-19.  Roditelji su je odveli kod ljekara 23. marta nakon glavobolje koja nije bila ublažena lijekovima. Kada joj je dijagnosticirana upala grla, djevojčica je poslata kući sa antibioticima. 


Djevojčica s roditeljima. Agencija

- Plakala je cijele noći i govorila kako glavobolja ne prolazi. Zvala sam doktora, a on mi je rekao da lijekovima treba 48 sati da djeluju. Pošto je puno plakala, rekla sam suprugu da je odvedemo u Urgenti centar - ispričala je njena majka.


Otkriveno da ima meningitis

Kada su je odveli tamo, test je pokazao da je pozitivna na koronavirusa. Glavobolja i blaga groznica smatrani su nuspojavama. Skajler je puštena dan kasnije, ali se vratila u bolnicu poslije nekoliko sati.

Poslije napada i visoke temperature smještena je u bolnicu, gdje je otkriveno da ima meningitis. Nažalost, djevojčica više nikada nije otvorila oči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.