SVIJET

Koronavirus mutirao: Najgori soj je u Evropi, ali i u SAD

Li je analizirala 11 nasumičnih bolesnika zaraženih koronavirusom

Profesorica Li Lanjuan i njene kolege pronašli su mutirani soj koronavirusa. Reuters

Avaz.ba

21.4.2020

Profesorica Li Lanjuan i njezine kolege sa Univerziteta Zhejiang u Kini pronašli su, u malom uzorku pacijenata, mutirani soj koronavirusa.  

Takve mutacije još niko nije prijavio, tvrdi Li u svom radu, a promjene su jako rijetke, javlja South China Morning Post.  

Li je u svojoj studiji promatrala različite sojeve koronavirusa i dokazala da su neke mutacije učinile virus smrtonosnijim nego što je isprva bio. Naime, Li je analizirala 11 nasumičnih bolesnika zaraženih koronavirusom. Uzela im je uzroke, a zatim testirala koliko uspješno soj virusa kojim su zaraženi ubija ćelije.

Odnosno, koliko štete može napraviti ljudskom organizmu.

Najgore mutacije pronađene su i u većini pacijenata širom Evrope. Arhiv

Najgore mutacije pronađene su i u većini pacijenata širom Evrope, dok je SAD zahvatio nešto blaži oblik mutiranog soja virusa. Međutim, druga studija je pokazala da je koronavirus u SAD došao iz Evrope, a sudeći prema brojevima zaraženih i umrlih, moguće je da se radi o još opasnijem soju. 

Iako logično, slabiji soj virusa, nažalost, ne znači manje rizika.

Prema studiji Li Lanjuan, dvoje pacijenata u dobi od 30 i 50 godina bili su teško bolesni, dok je test pokazao da su se zarazili slabijim sojem virusa. Oboje su preživjeli, no stariji je pacijent morao neko vrijeme biti na odjelu intenzivne njege.

- Razvoj lijekova i vakcine je hitan, ali oni trebaju biti u skladu s mutacijama - poručila je Li.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.