SAD

Pentagon službeno objavio tri videa NLO-a

Na videima se može vidjeti kako se neidentificirani leteći objekti kreću dok ih snimaju infracrvenim kamerama

Bivši voditelj tajnog program Luis Elizondo CNN-u je 2017. godine rekao da on vjeruje da postoje "snažni dokazi da nismo sami". Pentagon

Avaz.ba

28.4.2020

Američki Pentagon službeno je objavio tri videa koja prikazuju "neidentificirane zračne fenomene", a koje je prethodno objavila jedna privatna firma, piše CNN.

Na videima se može vidjeti kako se neidentificirani leteći objekti kreću dok ih snimaju infracrvenim kamerama. 

Dva od tri videa sadržavaju i reakcije američkih vojnika koji se čude kako se objekti brzo kreću. Može se čuti da jedan od glasova nagađa da je riječ o dronovima.

Američka je mornarica u septembru prošle godine potvrdila autentičnost videa koje je snimila.

- Objavljujemo ih sada kako bismo raščistili zablude o tome jesu li snimke koje kruže autentične ili ne te ima li ih još - rekla je portparol Pentagona Su Gog (Sue Gough).

- Nakon temeljite revizije, ministarstvo odbrane odlučilo je da službeno objavljivanje ovih videa koji se ne smatraju tajnima ne otkriva nikakve osjetljive mogućnosti ili sisteme te ne ometa naredne istrage ulaza neidentificiranih zračnih fenomena u vojni zračni prostor - objavljeno je.

Mornarica sada ima formalne upute za prijavljivanje svih neidentificirani letećih objekata.

Pentagon je prethodno u sklopu u međuvremenu ugašenog tajnog programa koji je pokrenut na inicijativu senatora Harija Rajda (Harry Reid) iz savezne države Nevade proučavao snimke zračnih susreta s nepoznatim predmetima. Program je pokrenut 2007. godine i okončan 2012. jer je Pentagon procijenio da bi se taj novac mogao potrošiti na prioritetnije programe.

Bivši voditelj tajnog program Luis Elizondo CNN-u je 2017. godine rekao da on vjeruje da postoje "snažni dokazi da nismo sami".

Rajd je u ponedjeljak na Twitteru objavio da mu je drago što je Pentagon službeno objavio videi, ali da se time samo "zagrebala površina" dostupnih materijala i istraživačkih radova. 

- SAD moraju na ozbiljan znanstveni način proučiti potencijalne implikacije koje ovo ima za nacionalnu sigurnost - dodao je. 

Neki su zastupnici u Kongresu još uvijek zainteresirani za ovu problematiku. Mornarica ih je prošlog ljeta izvijestila o najnovijim spoznajama po pitanju neidentificirani letjelica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.