KORONAVIRUS

Marina Abramović: Pandemija nije promijenila moj način života

Premijera "Sedam smrti Marije Kalas", koju je Abramovićeva režirala u Minhenu, odgođena je za septembar

Marina Abramović o trenutnoj situaciji. Agencije

Piše: Avaz.ba

17.5.2020

Marina Abramović, svjetski poznata konceptualna umjetnica, za vrijeme izolacije bila je u Austriji i, kako je kazala za svjetske medije, čeka da se obnovi aviosaobraćaj kako bi se vratila kući u Njujork. Istakla je kako pandemija koronavirusa ni najmanje nije poremetila njen život. 

Premijera "Sedam smrti Marije Kalas", koju je Abramovićeva režirala u Minhenu, odgođena je za septembar, dok je velika retrospektivna izložba o njenom radu u Kraljevskoj akademiji u Londonu otkazana i pomjerena za sljedeću godinu.


Marina Abramović o trenutnoj situaciji. Agencije

Abramovićeva je istakla da živi kao nomad koji putuje iz grada u grad.

- Svaka hotelska soba je moj novi dan, a moje telo je jedino mesto sa kojim se poistovećujem. I kada je sve u redu, radim u izolaciji. Ova pandemija je samo promenila moju komunikaciju s ljudima, a nikako moj način života. Sada je prilika da šaljemo telepatske poruke prijateljima- kazala je Abramovićeva.

Ona je podsjetila na vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su svi slikali užase, dok je Anri Matis slikao cvijeće.

- To je bila odlična reakcija na sve te užase. Nije stvar u tome da klonemo duhom i prebrojavamo koliko je ljudi umrlo širom sveta, sada je pitanje kako podići ljudski duh- konstatovala je Abramovićeva.

Prema njenim riječima, tržište više neće biti dominantno u sferi umjetnosti u doba ekonomske krize, koja će uslijediti nakon suzbijanja pandemije u cijelom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.