REAKCIJE

Džonson: Ne možemo fotošopirati britansku historiju

Apsurdno je i za osudu što je kip bivšeg ratnog premijera bio ugrožen, rekao Džonson

Džonson: Bio je heroj. Arhiv

Avaz.ba

15.6.2020

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson), u trenutku dok traje sporenje u javnosti o uklanjanju kipova historijskih ličnosti, poručio je da Britanija ne može "fotošopirati" svoje društveno okruženje i kompleksnu historiju jer bi to iskrivilo britansku historiju.

- Ako počnemo brisati historiju i uklanjati slike svih osim onih čija su stajališta u skladu s našima, uključujemo se u veliku laž, iskrivljavanje naše historije - napisao je Džonson u listu "Telegraph".

On je stao u odbranu svoga prethodnika Vinstona Čerčila (Winston Churchill) poručivši da je "apsurdno i za osudu" što je kip bivšeg ratnog premijera bio ugrožen.

- Bio je heroj i mislim da neću biti sam u poruci da ću se oduprijeti sa svakim svojim dahom svakom pokušaju uklanjanja kipa s Parlament Skvera i što se prije ukloni zaštita oko njega - to bolje.


Džonson cijeni Čerčila. Arhiv

Demonstranti koji su izašli na ulice nakon smrti Džordža Flojda (George Floyd),  mnoge spomenike historijskim ličnostima proglasili su antirasističkima stavljajući kipove u središte borbe protiv britanske imperijalne prošlosti.

Ovog je mjeseca kip Edvarda Kolstona (Edward Colston), koji se u 17. stoljeću obogatio na trgovini robljem, srušen i bačen u more u lučkom gradu Bristolu.

Džonson cijeni Čerčila i osobe bliske sadašnjem premijeru kažu da mu je slavni prethodnik uzor.

Čerčil je iznosio rasistička i antisemitska stajališta i kritičari ga optužuju da je uskraćivao hranu Indiji tijekom gladomora 1943. u kojemu je umrlo više od dva milijuna ljudi, piše britanska agencija Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.