NA MENHETNU

Asistent je raskomadao šefa milionera: Američki psiho, samo gluplji

Haspil je rukovodio Salehovim finansijama i ličnim stvarima, a zvaničnici kažu da je dugovao Salehu desetine hiljada dolara

Tires Haspil. Printscreen

Avaz.ba

21.7.2020

Mladi asistent, koji je optužen da je ubio i obezglavio svog šefa u njegovom luksuznom stanu na Menhetnu, izjasnio se pred sudom da nije kriv za ubistvo, rekli su njegovi advokati u nedjelju, prenosi CNN.

Tiris Devon Haspil, rođeni Njujorčanin, nije imao kontakta sa krivičnim pravosudnim sistemom prije nego što je navodno bio umješan u jezivo ubistvo, tvrde advokati.

Haspil (21) je optužen za ubistvo svog šefa milionera Fahima Saleha, tehnološkog preduzetnika i izvršnog direktora kompanije “Gokejd” u Nigeriji, koju je pokrenuo 2018. 



Fahim Saleh. Printscreen

Saleh (33) je pronađen mrtav u svom apartmanu vrijednom 2,2 miliona dolara 13. jula. Policija tvrdi da je Haspil napao Saleha elektrošokerom nakon čega ga je ubio i raskomadao njegovo tijelo.

Haspil je rukovodio Salehovim finansijama i ličnim stvarima, a zvaničnici kažu da je dugovao Salehu desetine hiljada dolara. Također je navedeno da je Salehova rodica pozvonila na vrata u trenutku kad je asistent sijekao njegovo tijelo električnom testerom, nakon čega je Haspil pobjegao.

Rodica je pronašla odsječenu Salehovu glavu, ruke i noge u kesama za smeće u dnevnoj sobi njegovog stana. Električna testera je još bila u utičnici.

Kako piše “New York Post”, svega dva dana nakon što je milioner ubijen, Tires se spremao za zabavu. Šokantni niz video snimaka do kojih je u posjed došao ovaj medij pokazuje bezbrižnog Haspila sa misterioznom djevojkom kako šetaju čuvenim njujorškim predgrađem Noho, svega kilometar i po od mjesta zločina. Haspil je čak kupio rođendanske balone, kako kaže policija na račun svog mrtvog šefa.

- Ovaj momak je novi “američki psiho”, samo gluplji – rekao je jedan policajac.



Vlasti navode da je Haspil ošamutio Saleha elektrošokerom onda ga izbo na smrt nakon što je pronevjerio 90.000 dolara.

U srijedu nakon ubistva, dok su istražitelji pregledali mjesto zločina Haspil je zaključio da je vrijeme za odmor. Iznajmio je stan preko “Airbnb” na Menhetnu.

Nadzorne kamere pokazuju da je Haspil išao u šoping, šetao sa misterioznom ženom i kupovao balone Salehovom kreditnom karticom.

Između ostalog, snimljen je i kako kupuje testeru i sredstva za čišćenje pronađene na mjestu zločina. Haspilu je određen pritvor bez kaucije zbog ubistva.

Tires Haspil. Printscreen

Haspilova tetka Mardžori Sajn rekla je da je on imao teško djetinjstvo, ali da nije djelovalo da je opasan. Ispričala je kako je njegova majka "završila u instituciji" i kako ga je odgojila baka, koja je preminula u njegovoj 12. godini. Završio je u starateljskoj porodici.

- Mislila sam da je policija pogrešila jer on nikad nije pokazivao svoje emocije. Njegovo ponašanje je bilo nonšalantno. Radio je šta je htio - rekla je Sajn.

Salehova porodica je zamolila za privatnost "zbog nedavnih dešavanja oko ove tragedije", prenose američki mediji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.