PLAN SAD

Potpisalo više od 30 država: Čista 5G mreža kao brana širenju kineskog utjecaja

Oovoj incijativi Sjedinjenim Američkim Državama pridružilo se više od trideset država i teritorija koje su se obvezale zaštititi svoje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača.

Mike Pompeo, američki državni sekretar. Ilustracija

Piše: DH/Avaz.ba

13.8.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) danas boravi u posjeti Sloveniji gdje će sa slovenskim državnim rukovodstvom potpisati sporazum o uvođenju 5G mreže u ovu državu. Očekuje se da će tokom Pompeove posjeta biti potpisana zajednička izjava o sigurnosnim pitanjima vezanim uz mrežu 5G.


5. avgusta 2020. sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo najavio je širenje mreže The Clean Network na Clean Carrier, Clean Store, Clean Apps, Clean Cloud i Clean Cable. 

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je 6. augusta 2020. potpisao dva izvršna naređenja u vršenju svojih ovlasti prema Zakonu o međunarodnim ekonomskim silama u izvanrednim situacijama (IEEPA) radi rješavanja prijetnji upućenih od strane aplikacija poput TikTok i WeChat.

Inicijativa Čista mreža, u okviru koje se planira uvođenje i zaštita 5G mreže, sveobuhvatan je pokušaj rješavanja dugoročne prijetnje prema privatnosti, sigurnosti i ljudskim pravima koju za slobodni svijetu predstavljalaju autoritarni akteri poput Komunističke partije Kine (KPK). Iz američke administracije ističu da je čista mreža ukorijenjena u međunarodno prihvaćenim standardima digitalnog povjerenja i odraz je opredjeljenja za otvoren, interoperabilan i siguran globalni internet koji se temelji na zajedničkim demokratskim vrijednostima i poštivanju ljudskih prava.

Kako je najavljeno od strane sekretara Pompea 29. aprila 2020. godine, ćista 5G mreža predstavlja cjelovit komunikacijski put koji ne koristi nikakvu opremu za prijenos, upravljanje, računanje ili skladištenje od nepouzdanih IT dobavljača, poput Huaweija i ZTE-a, koji su pod strogom kontrolom Komunističke partije Kine. Čista mreža 5G utjelovljuje najviše standarde sigurnosti protiv nepouzdanih, rizičnih dobavljača da narušavaju, manipuliraju ili uskraćuju usluge privatnim građanima, finansijskim institucijama ili kritičnoj infrastrukturi. Sav promet mobilnih podataka koji ulaze u američke diplomatske sisteme podliježe novim, strogim zahtjevima.

Ukratko, cilj je osiguratu da nepovjerljivi nosači Narodne Republike Kine (NRK) nisu povezani s američkim telekomunikacijskim mrežama i mrežama njenih saveznika, te da se na taj način eliminira opasnost za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost njenih saveznika.

U ovoj incijativi Sjedinjenim Američkim Državama pridružilo se više od trideset država i teritorija koje su se obvezale zaštititi svoje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača i / ili njihovih telekomunikacijskih operatera. To su sljedeće zemlje:

Albanija, Australija, Kanada, ČeškaRepublika, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Izrael, Japan, Letonija, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija, Švedska, Tajvan, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Vijetnam.


Izazov i za BiH


Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme pred velikim političko-tehnološkim izazovom, a u vezi s uvođenjem brze 5G internet-mreže, pri čemu domaće vlasti i državne kompanije taj proces moraju tretirati ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog i razvojnog aspekta. 

Naime, kako saznaje „Dnevni avaz“, Vašington već duže vrijeme upozorava, posebno evropske države, uključujući i BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smiju biti objekt kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što direktno isključuje kineske kompanije koje se odavno nameću na tržištu.

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su sve snažnije, a postoji opasnost da BiH napravi još jedan korak u pogrešnom pravcu te se izloži sigurnosnom riziku bez presedana. Uvođenje partnera pod kontrolom strane vlade u visokotehnološki sektor može značiti, kako su naveli dobro upućeni izvori, prepuštanje i cjelokupnog razvoja IT sektora vanjskoj kontroli.

Već ranijim izborom „Huaweija“ za dobavljača 4G mreže „BH Telecom“ se našao na meti dobronamjernih kritika od diplomatskih prijatelja Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije riječ samo o ekonomskom već i sigurnosnom pitanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.