IZBORI 30. AVGUSTA

Nuhodžić: Crna Gora neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje reda na dan održavanja izbora

Država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbijede sigurnost svih građana

Mevludin Nuhodžić. Agencije

Avaz.ba

24.8.2020

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić kazao je da vjeruje kako će izborni dan u toj državi proteći bez incidenata i uz poštovanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

On smatra da izborni proces ne može biti ugrožen ukoliko, kako je rekao, bude pojedinačnih incidentnih situacija. U Crnoj Gori se 30. avgusta održavaju parlamentarni i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. 

- Država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbijede sigurnost svih građana i, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira, kako na dan održavanja izbora tako ni nakon izbornog dana - kazao je Nuhodžić.

Nuhodžić je, kako je saopćeno iz MUP-a, naglasio da je birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima – sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka. 


Mevludin Nuhodžić. Agencije

- Imamo potpuno transparentan uvid u birački spisak i u promjene koje su u njemu izvršene, na osnovu upravnih postupaka koje građani pokrenu na lični zahtjev, a koje se automatski generišu i u biračkom spisku. Dakle, birački spisak je transparentna i ažurna baza ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno, a u čiji se kvalitet mogu uvjeriti svi kojima je, shodno zakonu, omogućeno da ostvare uvid u birački spisak, kao i sami birači putem internet sajta www.biraci.me.Upravo o transparentnosti i dostupnosti podataka iz biračkog spiska najbolje govori činjenica da je ovu web adresu posjetilo više od 47.000 građana, dok smo od 15. avgusta, kada je Call centar počeo sa radom, imali oko 2.500 poziva građana - saopćio je Nuhodžić.

Ministar je pojasnio da postoje brojni mehanizmi provjere, kontrole i nadzora koji smanjuju mogućnost bilo kakve izborne zloupotrebe i jačaju povjerenje građana u izborni proces. Podsjetio je da MUP raspolaže sa sistemom za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS) koji će biti aktivan i na ovogodišnjim izborima.

Kazao je i da će se na dan izbora koristiti elektronski uređaji za identifikaciju birača, tako da će 30. avgusta na svakom od 1.217 biračkih mjesta biti uređaj sa elektronskim izvodom iz biračkog spiska za to biračko mjesto.

- Kao dodatni mehanizam kontrole, formirao sam Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska. Pored predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova i javne uprave, značajnu ulogu i doprinos radu ovog Tima pružaju crnogorske NVO - kazao je Nuhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.