BUGARSKA

Veliki protesti prerasli u nasilje, povrijeđeno najmanje 55 ljudi, uhapšeno 95

Demonstranti bacali petarde, kamenje i boce na policiju koja je štitila zgradu vlade i parlamenta

Policija uhapsila 95 osoba. AFP

A. Č. / Avaz.ba

3.9.2020

Najmanje 55 ljudi je jučer povrijeđeno u Sofiji kada su se politički protivnici bugarskog premijera Bojka Borisova sukobili s policijom nakon što je dobio odobrenje parlamenta za sporni plan ustavnih promjena.

Na kraju dana obilježenog napetostima, tokom večeri su se pojačali sukobi u bugarskoj prijestolnici gdje su demonstranti sat i pol bacali petarde, kamenje i boce na policiju koja je štitila zgradu vlade i parlamenta.

Pozivi organizatora na mir nisu imali odjeka. AFP

Pozivi organizatora na mir nisu imali odjeka pa je policija potisnula demonstrante s većeg dijela trga i uhapsila 95 osoba.

Ovo je prvi dan obilježen nasiljem od kada su početkom jula počeli svakodnevni protesti protiv korupcije. Učesnici, bez obzira na političko opredjeljenje, traže ostavku vlade i glavnog državnog advokata Ivana Gečeva kojemu predbacuju da je "povezan s oligarsima".  

U srijedu je 127 od 240 zastupnika dalo odobrenje konzervativnom predsjedniku vlade da pokrene višemjesečnu raspravu o tom pitanju, objavila je stranka Gerb Bojka Borisova, ali borci protiv korupcije vide u tome tek pokušaj da se dobije na vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.