SAD

Policija u Vašingtonu ubila Afroamerikanca

Mislimo da je ta osoba imala oružje u tom trenutku, kazali su iz policije

Incident se dogodio na jugoistoku Vašingtona. Ilustracija

Avaz.ba

3.9.2020

Vašingtonska policija jučer je upucala Afroamerikanca u trenutku dok se zemljom širi neviđen val protesta protiv rasizma i policijskog nasilja.

Vlasti su objavile da su policajci nešto oko 16 sati (22 sata po srednjoevropskom vremenu) bili na jugoistoku grada gdje su se raspitivali o "naoružanom muškarcu u automobilu".


- Kada su se približili vozilu, neki su uspjeli pobjeći, a policajac je zapucao i ubio jednu osobu - rekao je načelnik policije u američkoj prijestolnici Peter Njušam (Newsham).

Policija je izjavila kako misle da je ubijeni imao oružje.

- Mislimo da je ta osoba imala oružje u tom trenutku - dodao je rekavši da su na mjestu događaja pronađena dva komada oružja.

- Žrtva je mladi Afroamerikanac - rekao je za medije Trejon Vajt (Trayon White), gradski vijećnik, pozivajući na objavu snimki policijskih kamera.

- Neće se izvući samo tako, ne dopustite medijima da prešute taj slučaj - istaknuo je mjesni ogranak pokreta Crni životi vrijede, pozivajući da se na tom mjestu održi protest.

Slučaj se dogodio nakon višemjesečnih protesta protiv policijskog nasilja diljem SAD-a i samo dva dana pošto je losanđeleska policija ustrijelila Afroamerikanca na biciklu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.