POTVRDIO NA TWITTERU

Pompeo u Solunu sa grčkom delegacijom i o zapadnom Balkanu

Pompeo je izjavio danas kako će SAD koristiti diplomatski i vojni utjecaj u regiji da pokuša ublažiti spor između NATO saveznika Grčke i Turske

Pompeo i Dendias u Solunu. afp

Fu. M. / Avaz.ba

28.9.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) susreo se danas sa grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom u Solunu.

-  Uvijek je fantastično vidjeti grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasoma. Danas smo u Solunu razgovarali o trajnoj snazi ​​odnosa SAD i Grčke, o zapadnom Balkanu i deeskalaciji napetosti na istočnom Mediteranu - napisao je Pompeo na svom Twitter nalogu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas kako će SAD koristiti diplomatski i vojni utjecaj u regiji da pokuša ublažiti spor između NATO saveznika Grčke i Turske oko prava za istraživanje nalazišta energenata u istočnom Sredozemlju.


U Solunu je počeo petodnevni obilazak regije, nekoliko dana pošto su se Grčka i Turska obavezale da će ponovo pokrenuti diplomatski dijalog oko spora koji je ljetos izazvao gomilanje vojske i strahovanja za izbijanje vojnog sukoba u spornoj pomorskoj oblasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.