OTKRIVAMO

Detalji posjete Američkog državnog sekretara Pompea Balkanu

Detalji posjete američkog državnog sekretara našoj regiji

Pompeo: Višednevna posjeta jugoistočnoj Evropi. AFP

T. Lazović / Avaz.ba

28.9.2020

Američki sekretar Majk Pompeo (Mike) započinje turneju po jugoistočnoj Evropi u kojoj će posjetiti naše najbliže susjede, a kako najavljuje Stejt department, razgovarat će o jačanju saradnje s državama istočnog Mediterana i zapadnog Balkana.

Pompeo će od ponedjeljka do petka posjetiti Grčku, Italiju, Vatikan i na koncu Hrvatsku, gdje će se s rukovodstvom te države susresti u Dubrovniku. Dolazak američkog državnog sekretara dio je očiglednog jačanja uloge Sjedinjenih Američkih Država u regiji.

Važne teme

Kako saznaje „Dnevni avaz“ iz diplomatskih izvora, iako neće direktno posjetiti Bosnu i Hercegovinu, ova posjeta ima itekako veze s našom državom, jer će američki državni sekretar sa svim sagovornicima razgovarati o temama koje su vezane za BiH, posebno o pitanju migracija i euroatlantskih integracija.

Izvor iz Stejt departmenta je jučer izjavio da je posjeta Hrvatskoj potvrda odličnih odnosa SAD s našim zapadnim susjedima te da je dio cjelokupnog američkog angažmana u regiji 25 godina nakon raspada Jugoslavije.

- Hrvatska je nepokolebljiv saveznik i partner, prijatelj Sjedinjenih Država. Oni su stvarno model euroatlantskih integracija, nečega što smo promovirali kao politiku dugi niz godina. Ovo je prava prilika da se iz prve ruke uvjerimo u izvanredna zbivanja u Hrvatskoj, u dijelu svijeta koji je gotovo neprepoznatljiv u novoj neovisnoj zemlji koja se pojavila prije 25 godina. Kad se sjetimo – četvrt stoljeća od raspada Jugoslavije mislim da ćemo moći razmisliti o kontinuiranom američkom angažmanu u Hrvatskoj, gdje je naša pomoć sigurno imala ulogu, našem angažmanu i u cijeloj regiji. A Hrvatska predstavlja pravu predanost euroatlantskim vrijednostima i institucijama - naveli su iz Stejt departmenta na brifingu uoči posjete.

Pompeo će se u Dubrovniku sastati s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ministrima Gordanom Grlić-Radman i Mariom Banožićem. Najavljeni su produbljivanje trgovinske i vojne saradnje, investicije te razgovori o skladištenju tečnog plina na otoku Krku. 

Lideri regije

- Pod hrvatskim rukovodstvom u regiji vidjeli smo da je i Evropska unija počela pregovore o članstvu s još balkanskih država, Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska je imala veliku ulogu u tome - poručuju iz Vašingtona.

Pompeo dolazi na Balkan samo nekoliko dana nakon što je u Bijeloj kući postignut dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, čime i Stejt department potvrđuje i jača politiku koju je postavio američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Između ostalog, očekuje se da Pompeo i Hrvatskoj i Grčkoj istakne važnost potpisivanja sporazuma o sigurnoj 5G mreži te o saradnji u oblasti nauke i tehnologije. Također, Pompeo će tokom sedmice imati razgovore s italijanskim zvaničnicima i predstavnicima Vatikana.  

Investiranje u budućnost Balkana

U Grčkoj će Pompeo posjetiti Solun, koji je, kako navode, kapija Balkana u pogledu investicija i trgovine.

- Državni sekretar će govoriti i naglasiti napredak kroz koji je prošao taj region. Pokazat ćemo u Solunu kako zajedno s Grčkom ulažemo u budućnost istočnog Mediterana i Balkana - navedeno je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.