ODLUKE

Bajden za ministra zdravstva SAD postavlja Haviera Beseru

Do sada je u SAD od zaraze koronavirusom umrle više od 281.000 ljudi

Na čelu ministarstva zdravstva 62-godišnji Latinoamerikanac. Agencije

A. Č.

7.12.2020

Izabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) namjerava postaviti kalifornijskog glavnog tužitelja Havijera Beseru (Xavier Becerra) za ministra zdravstva i tako mu dati ključnu ulogu u borbi s pandemijom koronavirusa, potvrdila su Reutersu dva izvora.  

Bivši kongresmen Basera vodit će američko ministarstvo zdravstva koje se bori s ponovnim izbijanjem koronavirusa, rekordnim brojem zaraženih i dnevnim brojem umrlih koji posljednjih dana prelazi brojku od 2.000, te se priprema za procjepljivanje nacije.  

Odabir Besere, 62-godišnjeg Latinoamerikanca, na čelo ministarstva zdravstva pao je nakon pritisaka na Bajdena da u svoj izbor za čelne ljude unese više različitosti. 

Do sada je u SAD od zaraze koronavirusom umrle više od 281.000 ljudi.

Izvor blizak odluci rekao je kako bi ime novog ministra zdravstva moglo biti službeno objavljeno već u ponedjeljak. 

Bajden je prošle sedmice imenovao najistaknutije članove svog zdravstvenog tima za borbu protiv pandemije Covida-19, a puni sastav tima trebao bi biti poznat ove sedmice. 

Također, Bajden je pozvao direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Entonija Faučija (Anthony Fauci), koji je bio član Trampove radne grupe za koronavirus, da ostane na mjestu glavnog medicinskog savjetnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.