VAŠINGTON

Demokrate pobijedile u Džordžiji: Preuzeli Senat

Osof im osigurao kontrolu u Kongresu

Džon Osof. AGENCIJE

A. Vatreš / Agencije

6.1.2021

Džon Osof (Jon Ossoff) pobijedio je u srijedu u drugom krugu izbora za američki Senat u državi Džordžija, čime je osigurao demokratama kontrolu u Kongresu, objavio je Associated Press, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osof je dobio 2.222.133 glasa, ili 50,3 posto u južnoj američkoj državi, dok je republikanski kandidat Dejvid Perdju (David Perdue) osvojio 2.197.274 glasa, ili 49,7 posto.

Prema zakonu Džordžije, kandidat koji gubi može zatražiti ponovno brojanje glasova kada je razlika unutar 0,5 procentnih poena.

U drugom krugu izbora u Džordžiji, ranije je potvrđeno da je demokrata Rafael Vornok (Raphael Warnock) osvojio 50,7 posto glasova protiv dosadašnju senatoricu keli Lefler (Kelly Loeffler) koja je imala 49,3 posto.

Pobjeda je Vornoka učinila prvim crncem senatorom u historiji Džordžije, dok je postao 11. crnac senator u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Također, postao je prvi demokrata koji je pobijedio u trci za Senat u Džordžiji u posljednjih 20 godina.

Osofova pobjeda, pak, donijela je demokratama izjednačenje 50-50 u Senatu, a izabrana potpredsjednica demokrata Kamala Heris (Harris) će u takvoj raspodjeli snaga imati presudan glas.

Demokrate su zadržale kontrolu u Zastupničkim domu na izborima održanim 2020. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.