INDIJA

Nekoliko hiljada poljoprivrednika blokiralo vozove u Nju Delhiju

Demonstranti zahtijevaju povlačenje zakona o reformi poljoprivrede

Vlada izvela vojsku na ulicu. Anadolija

Ad. A. / Srna

18.2.2021

Nekoliko hiljada poljoprivrednika blokiralo je kretanje vozova sjedenjem na šinama na sjeveru Indije, protestujući zbog novih zakona o reformi poljoprivrede, koji su izazvali niz demonstracija u posljednjih nekoliko mjeseci.

Demonstranti zahtijevaju povlačenje zakona o reformi poljoprivrede.

Organizacija Zajednički front poljoprivrednika organizovala je četvorosatnu blokadu vozova na oko 20 lokacija.

Televizija je objavila kadrove na kojima su snimljeni demonstranti koji sjede na šinama u Hapuru, Modanagaru, Kurukšetri i na nekoliko lokacija u Harjani, Pandžabu i Utar Pradešu.

Organi nadležni za željeznički saobraćaj obustavili su kretanje vozova u dijelovima Indije u kojima su u toku protesti.

Vlasti su razmjestile nekoliko hiljada pripadnika sigurnosnih snaga na željezničkim stanicama i šinama, kako bi spriječili bilo kakvo nasilje, javio je AP.

Demonstranti nose transparente i zastave sa porukama osude tri zakona koje je parlament Indije usvojio u septembru, a za koje poljoprivrednici tvrde da će ih učiniti siromašnijim u korist korporacija.

Lider demonstranata Rakeš Tikajt izjavio je da protesti neće prestati dok se ne povuku usvojeni zakoni.

Vlada Indije tvrdi da su usvojeni zakoni neophodni radi modernizovanja indijske poljoprivrede, a ponudila je odgađanje njihovog sprovođenja za 18 mjeseci, kako bi razmotrila prigovore poljoprivrednika.

Poljoprivrednici, s druge strane, vjeruju da će zakoni uništiti njihovu zaradu ukidanjem zagarantovanih cijena pšenice i riže, te da će biti promorani da ih po nižoj cijeni prodaju korporacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.