AKTUELNI PREMIJER

Pašinijan proglasio pobjedu na vanrednim izborima u Armeniji

Nakon 75 posto obrađenih listića, stranka Pašinijanovog "Građanskog ugovora" u ponedjeljak je imala 55,61 posto glasova

Nikol Pašinijan. AFP

Fu. M.

21.6.2021

Nikol Pašinijan (Pashinyan), aktuelni premijer Armenije, proglasio je pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima koje je raspisao u pokušaju da ublaži političku krizu nakon katastrofalnog rata s Azerbejdžanom.

Nakon 75 posto obrađenih listića, stranka Pašinijanovog "Građanskog ugovora" u ponedjeljak je imala 55,61 posto glasova. Armenski blok njegovog najvećeg rivala Roberta Kočarjana ima 22 posto glasova, objavila je Centralna izborna komisija države. Odaziv na nacionalnom nivou iznosio je 49,4 posto.

Preliminarni rezultati

- Narod Armenije dao je mandat našoj stranci Građanskog ugovora da vodi zemlju, a meni lično da vodim zemlju kao premijer. Već znamo da smo izborili uvjerljivu pobjedu na izborima i imat ćemo uvjerljivu većinu u parlamentu - dodao je.

S druge strane, Kočarjanov blok doveo je u pitanje vjerodostojnost preliminarnih rezultata i rekao da neće priznati Pašinijanovo rano proglašenje pobjede, koje je uslijedilo nakon samo 30 posto obrađenih biračkih jedinica.

Politička kriza

Pašinijan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih protest as obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala tom malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prijevremene izbore sazvao je u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbajdžanom oko Nagorno Karabaha. Pašinjan se nalazio pod pritiskom opozicije i masovnih protesta na kojima se tražila njegova ostavka još od prošlog novembra , kad je s Azerbajdžanom postigao mirovni sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.