TURSKA

U Izmiru sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Krv prosuta u zločinima u Bosni i Hercegovini i dalje se nalazi na rukama evropskih zemalja

U Izmiru obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida. Agencije

S. Š. / Anadolija

9.7.2021

U turskoj provinciji Izmir, organizirani su programi sjećanja povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.

U saopćenju općine Karsijaka navedeno je kako je povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Kulturnom centru ”Ahmet Pristina” održan program sjećanja.

Načelnik općine Džemil Tugaj (Cemil Tugay) rekao je kako je 1995. godine svijet svjedočio jednom od najstrašnijih zločina u historiji.


Načelnik Tugaj: 1995. se desio najstrašniji zločin u historiji. Agencije

Tugay je naveo kako oni koji su počinili genocid, tu bili kako bi uništili cijeli narod, bez obzira da li je bilo riječ o muškarcima ili ženama, djeci ili odraslima.

- U zoni koju su navodno štitile Ujedinjene Nacije, pred očima gotovo cijelog svijeta, u srcu Evrope, ubili su na hiljade ljudi - rekao je Tugaj.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić zahvalio je na održavanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U srcu Evrope ubijeno na hiljade ljudi. Agencije

Dodao je kako veoma vrijednim smatraju napore turskog naroda i njegovih predstavnika kako genocid nad Bošnjacima ne bi bio zaboravljen.

- Ne zaboravimo srebreničke majke. Ne zaboravimo broj 8.372. Naša jedina želja je da pravda bude zadovoljena. Žrtve trebaju pravdu, a zločinci kaznu. Cijeli svijet se treba sjećati i izvući pouku iz ovoga što se dogodilo u Bosni i Hercegovini - rekao je Alagić.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova za Izmir, ambasadorica Nadžije Gokčen Kaja (Naciye Gokcen Kaya) kazala je kako je Ministarstvo vanjskih poslova uz BiH. Izrazila je i saučešće porodicama žrtava.

Alagić: Ne zaboravimo srebreničke majke. Agencije

Na programu su izložene i fotografije o Srebrenici.

Načelnik općine Buca Erhan Kilic kazao je kako se krv prosuta u zločinima u Bosni i dalje nalazi na rukama evropskih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.