ALARMANTNO

Šumski požari i dalje bjesne Mediteranom

Oko 580 grčkih vatrogasaca se, uz pomoć kolega iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Češke, bori protiv vatre u Gortiniji, mjestu pored Olimpije

Sredozemne države od Turske do Tunisa bilježe najviše temperature u nekoliko desetljeća. AFP

Piše: Fu. M.

11.8.2021

Izmoreni grčki vatrogasci u srijedu su se deveti dan zaredom borili protiv požara na ogromnim temperaturama na Mediteranu, koje su raspirile vatru u južnoj Italiji, kao i u Alžiru, gdje je poginulo najmanje 65 ljudi.

Sredozemne države od Turske do Tunisa bilježe najviše temperature u nekoliko desetljeća u sedmici kad je Odbor za klimu Ujedinjenih naroda objavio izvještaj koje je upozorilo da je čovječanstvo vrlo blizu točki bez povratka po pitanju klimatskih promjena.

Grčka, suočena s najgorim toplinskim valom u posljednja tri desetljeća, evakuirala je dvadesetak sela na Peloponezu. Antička Olimpija, poprište prvih olimpijskih igara, ipak se spasila od požara.

Oko 580 grčkih vatrogasaca se, uz pomoć kolega iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Češke, bori protiv vatre u Gortiniji, mjestu pored Olimpije.

Vatra i dalje hara Eubejom, drugim najvećim grčkim otokom, kao i okolicom Atine.


Grčki premijer Kirijakos Micotakis proglasio je "ljeto iz noćne more" te se izvinio za neuspjeh u gašenju nekih od više od 500 požara koji su pogodili Grčku.


Na drugom kraju Mediterana alžirska vlada poslala je vojsku da pomogne u gašenju požara koji su pogodili šumski sjever afričke države. Poginulo je najmanje 65 ljudi, među njima 28 vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.